Armata devine obligatorie. In ce conditii se va intampla asta
Armata devine obligatorie. In ce conditii se va intampla asta? In Armata Romana exista 10.000 de locuri vacante. Conducerea incearca umplerea acestor functii prin concursuri de angajare. In paralel cu ele, vrea sa pregateeasca o rezerva strategica de oameni.
Acestia trebuie sa fie pregatiti de asediu, mobilizare, urgente si razboi. Armata Romana vrea sa pregateasca tineri pentru orice urgenta in care s-ar afla tara noastra, informeaza adevarul.ro.
E vorba de proiectul pentru modificarea şi completarea “Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare” pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Armata devine obligatorie in regim de voluntariat
MApN nu va introduce serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, dar vrea sa schimbe modul în care se va institui şi gestiona această rezervă strategică de personal. Se va introduce conceptul de „militar voluntar în termen” potrivit cărora „cetăţenii români […] pot efectua, pe bază de voluntariat, orice formă a serviciului militar, fără discriminare”.
Ministerul Apărării vrea sa creasca astfel cantitatea si calitatea rezervei de mobilizare ce a fost diminuata dupa suspendarea din 1 ianuarie 2007 a serviciului militar obligatoriu.
Cine poate deveni voluntar in Armata Romana
Serviciul militar voluntar se indeplineste de cetatenii romani. Acestia pot fi femei sau barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 51 de ani. Acestia trebuie sa solicite voluntariatul institutiei. Militarii voluntari în termen vor avea numai gradul de soldat.
“Militarii voluntari în termen vor reprezenta o sursă importantă pentru selecţia rezerviştilor voluntari”, se arată în document. Aceasta categorie de militari este constituită din persoane care, după instruire, stau acasă până cand sunt chemati.
Voluntarii in armata primesc 540 lei pe luna
In tot acest timp, sunt plătiţi de MApN cu 30 la sută din solda unui militar profesionist. Adica voluntarii instruiti si nechemati primesc 540 de lei lunar.
Serviciul militar obligatoriu va fi numit “serviciul militar pe bază de conscripţie”. Propunerea legislativă creionează şi modul în care se face mobilizarea persoanelor pentru a face acest serviciu obligatoriu.
“Serviciul militar pe bază de conscripţie se îndeplineşte de către cetăţenii încorporabili pe timpul stării de asediu, al stării de mobilizare şi al stării de război, în condiţiile instituirii obligativităţii executării serviciului militar, potrivit legii”, se arată în propunerea legislativă.
Militarii conscripţi pot avea grad de soldat, fruntaş sau caporal. Serviciul “începe la data încorporării şi se termină la data încetării stării de asediu, a demobilizării sau a trecerii în rezervă, după caz”.
Cine poate fi incorporat in armata
Cetăţenii încorporabili in Armata Romana sunt cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani.
- “Recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili se realizează în baza unui plan anual de recrutare-încorporare, elaborat pe timp de pace de către Statul Major al Apărării, pentru toate instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, se arată în document.
Armata Romana, eforturi sa atraga oameni
- In ultimii ani, soldele au fost marite, diurnele au fost dublate, chiriile platite de armata si concediile de odihna la fel. Ministerului Apărării a decis că perioadă de probă din programul „Cadet pentru o zi“ să fie extinsă la o săptămână. Aici, tinerii pot să trăiască de o săptămână alături de militarii români în cazarmă.